Защо поддръжката е изключителна важна

in
Как да поддържаме газов инжекционНаскоро чухме по новините,  че 43% от бензиностанциите в България дори  не се водят на отчет в НАП, камо ли да бъдат проверявани. Представяте ли си –  43%…?! Това означава не само, че контролът е слаб, а че при тях дори няма такъв. Знаем, че в нашата мила родина има две валути – лева и услуга. След като някои търговци имат връзки с властта,  “оправят”  нещата с услуга. Затова остава на Вас, нашите клиенти (а и ние също сме потребители в крайна сметка), да пазим и да се грижим сами за собственото си имущество, и да не разчитаме това да правят търговците вместо нас. В крайна сметка едва ли ще излекуваме лакомията им с протести, затова да се съсредоточим към необходимата  поддръжка за газовия инжекцион.

Така както сменяме на всеки 10 000 км.  маслото и филтрите

на автомобила, така и  газовата уредба  има нужда от обслужване на същия пробег километри. Най-главно се изразява в  смяна на филтрите, които са за   течна и за парна фаза. Но да не забравяме също така, че  газовият и метановият инжекциони са системи под налягане. Горивото се придвижва в газопроводи, които също имат нужда от проверка за здравина и херметичност. Проверяват се и топлещите маркучи на антифриза за евентуални течове.

Дотук добре с проверките.  Какво правим, когато забележим нередност?

Дори след  смяна на филтрите  забелязваме неравномерна  работа на газ  на мотора. Колкото и скъпи и качествени филтри да сложим те имат някаква пропускливост все пак. И колкото и да е малка тя твърди частици достигат доинжекторите на газовия инжекцион. Там се натрупват в отлагания, които пречат на нормалната работа нагазовото бутало, а от там и на прецизното дозиране на горивото. Затова профилактичното  почистване на рейката  не само ще ви върне удоволствието от шофирането, но и ще предотврати евентуални проблеми по двигателя.

В крайна сметка автомобилът е машина, която притежаваме, за да ни служи.

Но така както ние се храним и пием вода, за да ни служи тялото, така и колата има нужда от известна поддръжка, както и прилежащите към нея горивни системи. Никой все още не е подкарал просто туба бензин, нали? Така че нещата не опират само до  “сипвай и карай”. Трябва да дадеш, за да получиш, нали така казваха старите хора?!